Struka zove
DVOJBE

Olakšava li nam umjetna inteligencija svakodnevicu ili postaje velika prijetnja?

Današnja tehnologija uz pomoć umjetne inteligencije olakšava nam niz aktivnosti, doprinosti boljoj kvaliteti života, poboljšava zdravstvenu skrb, te postaje dio naše svakodnevnice.

Koliko god nam pomaže u različitim aktivnostima, ona nas i plaši, jer nismo sigurni da li ju možemo uvijek kontrolirati na adekvatan način.

Umjetna inteligencija imitira ljudske kognitivne sposobnosti u području umjetnosti, tehnologije, znanosti, te svakodnevnom životu. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da umjetna inteligencija uz pomoć kompleksnih algoritama može oponašati rad ljudskog mozga, kao i činjenica da mediji objavljuju sadržaje koji su u potpunosti proizvod umjetne inteligencije. Na taj način zamjenjujemo ljudski rad radom strojeva, a i postavljamo si pitanje gdje je tu kreativnost pojedinca ?

Osoba u svom kreativnom stvaralaštvu stremi za originalnim i inovativnim idejama, koje su rezultat rada i postignuća te osobe. Pojedinac, individua, će povezati različite elemente na svoj način, uvijek nov, kao i razmišljati izvan ustaljenih okvira, kako bi došlo do napretka.

Meta godinama radi na razvoju umjetne inteligencije koja je ovladala vještinama sličnim ljudskima u području strateškog razmišljanja i obrade prirodnog jezika. Možda će u budućnosti poslovne pregovore umjesto menadžera voditi umjetna inteligencija.

Grace Hooper – pionirka u programiranju i razvoju računalskih jezika navela je u jednom intervjuu……
“Najopasnija riječ u tehnologiji je – To je uvijek bilo tako.”

Ovime naglašava važnost razmišljanja van ustaljenih okvira, te stalnu otvorenost prema promjenama u tehnologiji i procesima. Naravno, postavlja se pitanje opasnosti i kontrole umjetne inteligencije kako bi naša iskustva prilikom korištenja određene aplikacije bila uvijek pozitivna.