Struka zove
OKRUGLI STOL

Miroslav Antolčić: Napravit ćemo važan iskorak u povezivanju obrazovnog sustava i poslodavaca

- Ovo je jedinstveni regionalni centar kompetentnosti s obzirom da se provodi na tri lokacije, u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu. Oni pokrivaju čak mrežu od devet strukovnih škola i preko 2000 učenika moći će se educirati na vrhunskoj, modernoj opremi koja je u koraku s vremenom – istaknuo je je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Miroslav Antolčić, na okruglom stolu s temom proizvodnog strojarstva i alatničarstva, organiziranog u Velikoj Gorici u sklopu projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0

PROJEKT U ZAVRŠNOJ FAZI

Ravnatelj Antolčić napominje kako se na ovom velikom europskom projektu intenzivno radi više od tri godine, on je sada u završnoj fazi i učenici bi s novom školskom godinom mogli započeti s edukacijom u Centru. Okrugli stol bila je prilika da se projekt približi i potencijalnim poslodavcima.

- Okrugli stol smo realizirali u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb, ovdje su naši cijenjeni obrtnici s područja Velike Gorice i Zagrebačke županije. Drago nam je što im možemo prezentirati opremu koja će se nalaziti u centrima izvrsnosti, ali i reformu strukovnog obrazovanja koju donosi RCK-Industrija 4.0. Pozvali smo ih na partnerstvo i suradnju kako bi oplemenili cijeli projekt, da ne ostane sve na zgradi i opremi. Cilj nam je povezati se s obrtnicima, da surađuju s nama, kao i to da našim učenicima olakšamo prelazak iz obrazovnog sustava na tržište rada.

Istovremeno želimo pomoći i poslodavcima da imaju što manje posla oko njihove pripreme za posao i izučavanja. Time ćemo napraviti važan iskorak u povezivanju obrazovnog sustava i poslodavaca – pojasnio je Miroslav Antolčić.

PRIPREMA ZA REALNI SEKTOR

Obrtnici različitih djelatnosti sudjelovali su na panel raspravi, gdje su govorili o problemima s kojima se susreću u radu, od velike inflacije do nedostatka radnika. Od centara izvrsnosti očekuju da će učenike pripremiti za realni sektor koji vapi za stručnom radnom snagom.

- Obrtnici će zahvaljujući projektu dobiti kvalitetnijeg radnika, ali i mogućnost da mladi ljudi nakon školovanja otvore obrt. Trenutačno stanje na tržištu je hirovito osobito zbog cijena koje luduju. Jednostavno je teško. Obrtnici inače slove za ljude koji su žilavi, koji opstaju na tržištu i unatoč krizama održavaju svoje obiteljske obrte – izjavio je predsjednik Udruženja obrtnika grada Velike Gorice, Vladimir Birek.

KLJUČNA JE TEHNOLOGIJA

Projektu se veseli i jedan od njegovih partnera - Vlado Rožić, vlasnik tvrtke Alas-info koja konzultantski sudjeluje u sustavu opremanja za potrebe Centra.

- Nove tehnologije na žalost nisu bile popraćene u dosadašnjim školskim sustavima. U Centru je predviđen taj tehnološki dio koji će omogućiti kvalitetno školovanje učenika. Tu je važno i da nastavnici temeljito poznaju tehnologiju. Oni moraju preuzeti odgovornost i ući u dubinu problema - zaključio je Rožić.