Struka zove
SAMOBOR

FOTO Počela izgradnja Centra izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije

Uz Srednju strukovnu školu Samobor počeli su radovi na izgradnji Centra izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, u sklopu EU projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu-Industrija 4.0.

- Prije svega 10 dana od kako smo u Gorici polagali kamen temeljac za regionalni centar kompetencija u strukovnom obrazovanju, danas smo ovdje u Samoboru gdje su započeli radovi za centar u senzorici, automatici i obnovljivim izvorima energije. Uskoro ćemo i u Dugom Selu započeti radove čime ćemo stvoriti preduvjete za kvalitetniju i napredniju Zagrebačku županiju. Ovaj projekt regionalnog centra kompetentnosti , pored same infrastrukture ulaže sredstva prije svega u tehnologiju, ali i u obrazovanje nastavnog kadra koji će raditi u tom centru što ga čini izuzetno kompetentnim – riječi su župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića na samom otvaranju radova na samoborskom gradilištu.

Župan je istaknuo da ga izuzetno veseli kvalitetno obrazovanje kadra koje nedostaje ne samo u užem području Zagrebačke županije, već i na razini cijele države, čime će se značajno unaprijediti cjelokupno gospodarstvo. Projekt je izuzetno bitan za strukovno obrazovanje u cjelini, ali i na razvoj pojedinih škola, pri čemu se posebno osvrnuo se na uspjehe bivših učenika i inovatora Srednje strukovne škole, posebice na Matu Rimca i izrazio nadu u obrazovanje više toliko uspješnih budućih poduzetnika.

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot izrazila je veliko zadovoljstvo odlukom izgradnje jednog od tri kraka centra izvrsnosti u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, obzirom da su mnogi učenici inovatori izašli iz Srednje strukovne škole, a svake je godine taj broj i veći. Ono što je još bitno, istaknula je, da je interes za strukovno obrazovanje u Samoboru sve veći, a ovaj centar će biti nadopuna, odnosno praktični dio koji će omogućiti razvoj učeničkih vještina.

'Velik dan za Zagrebačku županiju, velik dan za Samobor', riječi su predsjednice skupštine Zagrebačke županije, Martine Glasnović.

- Ovaj projekt je rezultat dobrog rada sve tri strukovne škole, osoblja, ravnatelja, nastavnika, a sasvim je bio i prirodni slijed da zajedno s Zagrebačkom županijom, župan koji je tehničke struke i uvijek podupire i razumije probleme u strukovnom obrazovanju. Što se tiče skupštine, na posljednjem rebalansu jednoglasno je donesena odluka kojom je promijenjen ugovor kako bi se nadišli problemi koji su posljedica ovih divljanja cijena na području gradnje, energenata i opreme, čime se potvrđuje da cijela zajednica stoji uz projekt i razvoj škola – kazala je Glasnović.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan napomenuo je kako je riječ o jedinstvenom projektu.

- Što se tiče današnjeg otvaranja gradilišta na regionalnom centru kompetentnosti, Centar izvrsnosti za automatiku, senzoriku i obnovljive izvore energije, iznimno smo sretni što smo dočekali taj dan, već četiri godine radimo na tome da bi zakopali prvu lopatu, a moram reći da imamo zašto to raditi. Mi smo, naime, imali upise, strukovna smo škola koja je u prvom roku upisala učenike u sve svoje prve razrede, štoviše, upisani su učenici u sedam razreda, a pet razreda učenika ostala smo morali odbiti. Navala je na strukovne škole, a ovaj budući prostor primat će nove učenike, razvijat ćemo i modernizirati nova zanimanja. Ovo je projekt koji je po mnogočemu jedinstven unatoč tome što je u Hrvatskoj trenutačno 25 regionalnih centara. Naime, sa sjedištem u Velikoj Gorici te centrima na dva kraka, istoku i zapadu županije u Dugom Selu i Samoboru, kompletna je županija uključena u projekt. Ne postoji učenik od Ivanić Grada do Zaprešića te od Samobora do Jastrebarskog koji neće proći ove centre. Zgrada samoborskog centra od više od 700 četvornih metara imat će tri učeće tvornice u kojima će simulirati proizvodno tehnološki procesi zbog kojih učenici više neće morati odlaziti u tvornice kako bi vidjeli funkcioniranje procesa na djelu - rekao je Škiljan.

Za kraj se Županiji na svekolikoj podršci zahvalio i ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Miroslav Antolčić ističući nadu u pravovremeni dovršetak radova, čiji je izvođač tvrtka „Graditelj svratišta d.o.o.“. Naime, rok završetka radova na izgradnji samoborskog centra izvrsnosti je 15. travnja 2023. godine.